Parastasul / Praznicul de 1an ( Pomenirea mortilor )

Informatii

Parastasul de 1ande zile,in traditia ortodoxa are o deosebita importanta,comemorandu-se astfel implinirea unui an a sufletului la trecerea celor sfinte,iar totodata pomenirea celor adormiti reprezinta jertfa pentru iertarea pacatelor savarsite in timpul vietii .Este bine de stiut faptul ca parastasul se poate face inainte implinrii anului sau la scut timp dupa implinirea acestei datei, rugaciunea avand o deosebita importanta. Astfel in religia crestin-ortodoxa praznicul de 1an de zile este considerat foarte important,iar de aceea trebuie sa nu uitam de acesta comemorare din necredinta, neştiinţă sau nepasare.

Iti prezentam ce anume trebuie sa pregatesti pentru praznicul de 1an de zile!

Compania de pompe funebre Casa Funerara Eterna iti sta la dispozitie cu tot ceea ce este necesar sa duci la biserica pentru ca preotul sa poata realiza pomenirea sufletului celui adormit :

-colaci mari;

-colaci mici;

-vin rosu;

-lumanari;

-coliva;

-un pomelnic cu numele celui adormit;

Iata ce ar trebui sa stii, despre zilele si perioadele cand NU se fac praznicele:

  1. Induminicile de peste an,deoarece duminca reprezinta ziua Invierii Domnului,totodata finnd o zi de bucurie si de sarbatoare,nu de comemorare;

2.In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului;

  1. De la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare;
  2. Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomei
  3. La sarbaroti mari
  4. Nu se face parastas in zilele de :luni, marti, miercuri, joi, vineri din timpul Postului Mare, deoarece in aceste zile nu se face liturghie obisnuita sau deplina.

 

Este bine de realizat pomenirea dupa slujba Sfintei Liturghii,deoarece aceasta slujba este foarte importanta in biserica crestin-ortodoxa, fiind considerata o slujba de mijlocire pentru cei adormiti,iar parastasul de 40 de zile,cel de 1an si cel de la 7ani este bine si totodata recomandat sa fie intocmit dupa Sfanta Liturghie.