Parastasul / Praznicul de patruzeci de zile ( Pomenirea mortilor )

Informatii

In traditia ortodoxa,parastasul de 40 de zile are o deosebita importanta,deoarece in aceasta zi sufletul se prezinta la judecata particulara. Este bine de stiut faptul ca parastasul se poate face inainte implinrii a celor 40 de zile pentru ca sufletul să meargă la Dumnezeu cu rugaciune,dar totodata nu este gresit ca praznicul sa se realizeze la scut timp dupa cele 40 de zile,fiindca rugaciunea in sine are o deosebita importanta. Mentionam faptul ca in religia crestin-ortodoxa praznicul de 40de zile este considerat foarte important,iar de aceea trebuie sa nu uitam de acesta din necredinta, neştiinţă sau nepasare.

Cu totii ne gandit ce anume trebuie sa pregatim pentru praznicul de 40 de zile, iar de aceea compania de pompe funebre Casa Funerara Eterna ne sta la dispozitie cu tot ceea ce este necesar sa ducem la biserica pentru ca preotul sa poata realiza pomenirea sufletului celui adormit : colaci mari, colaci mici, vin rosu – paos, lumanari, coliva, un pomelnic cu numele celui adormit.

Iata ce ar trebui sa stii,despre zilele si perioadele cand NU se fac praznicele:

1.Induminicile de peste an,deoarece duminca reprezinta ziua Invierii Domnului,totodata finnd o zi de bucurie si de sarbatoare,nu de comemorare;

2.In cele douasprezece zile dintre Nasterea si Botezul Domnului;

3.De la lasatul secului de carne pana la sambata intai din Postul Mare;

4.Din sambata Floriilor pana in Duminica Tomei;

5.La sarbaroti mari;

6.Nu se face parastas in zilele de :luni, marti, miercuri, joi, vineri din timpul Postului Mare, deoarece in aceste zile nu se face liturghie obisnuita sau deplina.

Este bine de realizat pomenirea dupa slujba Sfintei Liturghii,deoarece aceasta slujba este foarte importanta in biserica crestin-ortodoxa, fiind considerata o slujba de mijlocire pentru cei adormiti,iar parastasul de 40 de zile,cel de 1an si cel de la 7 ani este bine si totodata recomandat sa fie intocmit dupa Sfanta Liturghie.

*Pentru neclaritati sau orice timp de intrebari echipa Casa Funerara Eterna din cadrul Companiei de pompe funebre Casa Funerara Eterna va sta la dispozitie.