Procedura deces la Domiciliu

Proceduri

In cazul decesului la domiciliu este obligatoriu sa contactati medicul de familie sau medicul pus la dispozitie de firma de Pompe funebre Casa Funerara Eterna in vederea eliberarii cerificatului constatator al decesului.

Ulterior, in cazul decesului la domiciliu, este necesara imbalsamarea, serviciu realizat de Compania de pompe funebre Casa Funerara Eterna avand rolul de a preveni degradarea accelerata a corpului pana la inmormantare,datorita factorilor interni cat si externi.

Dupa realizarea imbalsamarii se va elibera certificatul de imbalsamare necesar pentru transportul catre cimitir sau capela.

Dupa realizarea acestor demersuri urmeaza  pregatirea decedatului pentru inmormantare, alegerea articolelor funerare, respectiv la cosmetica mortuara, imbracarea si asezare in sicriu, servicii care sunt efectuate de echipa noastra.

Obtinerea certificatului de deces:

Pentru obtinerea certificatul de deces si a Adeverintei de inhumare,de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Populatiei sau de la Primaria din apropierea locului decesul,se impune realizarea unui dosar ce trebuie sa contina:

-cerificatul constatator al decesului

-cartea de identitate a individului decedat

-certificatul de nastere al individului decedat

-livretul militar (pentru persoane cu varsta mai mica de 60 de ani) iar in cazul in care nu exista documentul trebuie infaptuita ,o declaratie care sa ateste inexistenta acestuia

–In cazurile de accident, moarte violenta , sinucidere sau depasirea termenului de 3 zile de la producerea decesului va fi necesara dovada eliberata de Parchet.

Pentru efectuarea serviciului de inmormantare/incinerare,adeverinta de inhumare trebuie predata preotului/ crematoriului.

Obtinerea ajutorului de deces:

La cerere, ajutorul de deces este acordat din Bugetul Asigurarilor Sociale, nefiind necesara o cotizatie anterioara. Insa, acest ajutor se acorda pentru persoanele decedate cu calitatea de pensionar, asigurat sau a unui membru din familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Valoarea ajutorului de deces este stabilit anual prin lege, iar legea care reglementeaza acordarea ajutorului de deces este Legea nr. 263/2010.

Astfel, se va depune la Casa de Pensii teritoriala un dosar cu urmatoarele documente pentru beneficierea ajutorului de deces :

-o cerere solicitand  acordarea ajutorului de deces

-actul de identitate al solicitantului;

-certificatul de deces (original + copie);

-certificatul medical constatator al decesului, pentru deces survenit ca urmare a unui accident de munca ori a bolilor profesionale;

-certificatul de nastere, certificatul de casatorie si alte acte care atesta gradul de rudenie cu persoana decedata;

-certificat de incadrare in categoria persoanelor cu handicap ori documentul medical prin care se certifica „inapt de munca” si data aparitiei incapacitatii;

– In mod obligatoriu va fi prezenta factura de achizitie a sicriului;

Se depune cererea de acordare a ajutorului de deces, urmand ca ajutorul sa fie acordat fie in aceeasi zi, fie in ziua urmatoare. Pentru simplificarea procedurii si a timpului de verificare al dosarului, cererea de acordarea a ajutorului ar trebui depusa de o ruda, de gradul I